Γενικές πληροφορίες
Αντικείμενο της πράξης είναι η αξιοποίηση στοιχείων μνημειακής αρχιτεκτονικής στη διαμόρφωση πολιτιστικής ταυτότητας και συνείδησης στους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού), μέσω μιας σειράς εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών παρεμβάσεων με απώτερο στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του αρχιτεκτονικού πλούτου της χώρας με έμφαση στην τοπικότητα.
Αφετηρία του εγχειρήματος ήταν η πρωτογενής έρευνα, συλλογή και αξιοποίηση αρχιτεκτονικών μνημείων. Το υλικό που συλλέχθηκε, αξιολογήθηκε και τεκμηριώθηκε κατάλληλα, προκειμένου, δεχόμενο παιδαγωγική και διδακτική προσαρμογή, να αποτελέσει τη βάση για την εκπόνηση ειδικά διαμορφωμένου εκπαιδευτικού υλικού (βιβλίο μαθητή, βιβλίο εκπαιδευτικού, DVD). Το εκπαιδευτικό υλικό συζητήθηκε και αξιολογήθηκε σε επιμορφωτικές συναντήσεις, προκειμένου να αποκτήσει υψηλή προστιθέμενη αξία και να εφαρμοστεί πιλοτικά σε επιλεγμένες σχολικές μονάδες. Το εκπαιδευτικό υλικό διατέθηκε και εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 21 σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Ηπείρου (42 τμήματα/τάξεις γενικής και ειδικής αγωγής).
Αξιοποίηση του υλικού
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που υλοποιούνται σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος συμβάλλουν στην ενίσχυση των δεσμών των μαθητών με την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου. Συνεπώς, η αξιοποίηση του υλικού δεν επιχειρήθηκε αποκλειστικά στο περιβάλλον της σχολικής τάξης ή του σχολείου, αλλά και στο πεδίο μέσω της βιωματικής αξιοποίησής του. Συγκεκριμένα, εκπαιδευτικοί και μαθητές, έχοντας προετοιμαστεί κατάλληλα, επισκέφθηκαν τους χώρους του πεδίου αναφοράς, συνέλλεξαν νέο υλικό, το οποίο λειτουργεί ως κρίσιμη μάζα για την εκπόνηση ερευνητικών σχεδίων (projects). Οι μαθητές, ως μικροί ερευνητές, με τη βοήθεια των (κατάλληλα επιμορφωμένων) εκπαιδευτικών εργάστηκαν και εργάζονται για την προετοιμασία και την παρουσίαση της ερευνητικής τους δουλειάς σε ειδικά σχεδιασμένες ημερίδες παρουσίασης και αποτίμησης του εγχειρήματος.
Το σύνολο του υλικού (πρωτογενές ερευνητικό, εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό υλικό, ερευνητικά σχέδια των 42 τμημάτων/τάξεων και υλικό από τις ημερίδες επιμόρφωσης και αποτίμησης), αναρτήθηκε τόσο σε ειδικά διαμορφωμένο δικτυακό τόπο, όσο και σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης από απόσταση και κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να είναι δυνατή τόσο η αξιοποίησή του από άλλες σχολικές μονάδες, εκπαιδευτικούς και μαθητές (οι οποίες δεν συμμετείχαν στο συγκεκριμένο σχεδιασμό), όσο και για να αποτελέσουν τη βάση για επικοινωνία (ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές σχολικών μονάδων), καθώς και για και νέες δια-σχολικές συμπράξεις.